Кулинатура

8 качества на ориз Баланс, за които може би не знаете

8 качества на ориз Баланс Krina, за които може би не знаете
От хилядолетия оризът е ключова култура за изхранването на хората в различни части на света. И това не е случайно. В малкото оризово зрънце са скрити мощни енергийни нутриенти, а вкусът му е любим на малки и големи.

Ако разгледаме отблизо оризовото зрънце, ще видим, че то се състои от 3 слоя

 • кафява обвивка, в която са скрити полезните фибри, растителни протеини, витамини В1, B3, В5, B6, витамин Е, както и минералите желязо, магнезий, фосфор и манган.
 • зародиш – бъдещето оризово стъбълце ще порасне именно от зародиша. Природата се е погрижила да заложи в него ценните омега 3 и омега 6 мастни киселини, витамин Е, фолиева киселина, витамини В1 и В5, цинк, фосфор и магнезий, които са важни за растежа и развитието на новото растение.
 • бяла сърцевина – състои се основно от сложни въглехидрати, които удължават чувството ни за ситост и поддържат стабилни нивата на кръвната захар.

Пълнозърнестият кафяв ориз съдържа полезните съставки и на трите слоя, но приготвянето му изисква време, плюс допълнителни часове за препоръчително накисване. Дори след продължително варене кафявият ориз остава твърд и не особено вкусен.

Белият ориз е подходящ за любимите ни традиционни рецепти като пълнени чушки , пиле с ориз и оризов десерт с прясно мляко, приготвя се бързо и след сваряване става мек и пухкав. По хранителни качества отстъпва на кафявия, тъй като се състои основно от слоя, съдържащ бялата сърцевина.

Съществува ли вкусен и лесен за приготвяне ориз, който същевременно да е запазил полезните вещества от кафявата обвивка и зародиша?

Отговорът ни е ДА и това е ориз Баланс. При частичното му полиране се запазват 40% от полезните витамини, минерали, протеини и фибри, намиращи се в кафявия слой и зародиша, а любимите ястия са вкусни и приготвени за обичайното време.

Вижте 8 безценни предимства на ориз Баланс, които ще го превърнат в любим и на вашето семейство


 1. Подпомага метаболизма – запазените полезни фибри се грижат за доброто функциониране на храносмилателната система и ускоряват метаболизма.
 2. Укрепва нервната система – хапвайки редовно ориз Баланс, си доставяме витамините от групата В, които помагат на организма ни да се справя със стреса.
 3. Грижи се за мозъка – есенциалните мастни киселини, съдържащи се в кафявия слой и зародиша се грижат за мозъка, като развиват нови клетки и управляват функционирането на нервите.
 4. Гладка кожа и здрава коса – мастноразтворимият витамин Е е антиоксидант, предпазващ клетките от увреждания, причинени от свободните радикали.
 5. Стройна фигура – сложните въглехидрати ще ни заситят за дълго без резки колебания в чувството ни за глад.
 6. Вкусен е – любимите на семейството ястия ще бъдат също толкова вкусни, колкото и приготвените с бял ориз.
 7. Сварява се бързо – само 18-20 минути са необходими да получите искрящо бели и пухкави зрънца сварен ориз, без да накисвате ориза предварително.
 8. Без глутен – алергизиращият протеин причинява подуване и стомашен дискомфорт. С ориз Баланс ще си спестите неприятните странични ефекти от глутена.

Опитайте нашите вкусни и полезни рецепти с ориз Баланс


Пълнени зеленчуци Баланс, Сарми с ориз Баланс и кълцана наденица, Празничен кейк с ориз Баланс, Баница с ориз Баланс, Ориз Баланс с куркума, Агнешки кебап с ориз Баланс, Ориз Баланс с тиква и кокосово мляко и др. – обещаваме да се харесат на цялото семейство.
Ориз Ориз Баланс