Кулинатура

Видове ориз

Видове ориз Krina
На пръв поглед многобройните видове ориз може да ви изглеждат трудни за запомняне и различаване. Но трябва да знаете само няколко прости правила за различните сортове, за да приготвяте разнообразни и вкусни ястия с ориз.

Видове ориз според дължината на зърното:

– кръглозърнест (объл), среднозърнест, дългозърнест;

Видове ориз според степента на обработка:

пълнозърнест, Баланс, бял;

Според начина на обработка:
– по класическа технология (пълнозърнест, Баланс, бял);
– бланширан (пропарен), при който люспата е премахната с пара, а витамините от околоплодната обвивка са се съхранили в зърното;

Среднозърнест бял ориз
Това е най-разпространеният ориз по нашите земи, с който се приготвят почти всички традиционни български ястия. За сортовете ориз с къси и средно дълги зърна е характерно, че при сваряване оризът се слепва, без да се разварява. Това е така, защото по оризовите зърна има повече скорбялно вещество, отколкото при дългозърнестия ориз. Затова среднозърнестият бял ориз се използва за приготвянето на пълнени чушки или сарми, за пиле с ориз, ориз със зеленчуци, винен кебап и много други любими български ястия. Средиземноморските рецепти за паеля и ризото също се приготвят с бял среднозърнест ориз.

Krina предлага няколко разновидности бял среднозърнест ориз – Европа, Балдо, Riso Grande, Ризон, Перлен, Бял и Български ориз.

Басмати
Това е оризът с най-дълги зърна сред дългозърнестите сортове. Отглежда се единствено в Северна Индия и Пакистан, в подножието на Хималаите. Характерните климатични особености на региона му придават специфичен вкус и аромат и са му донесли прозвището “кралят на оризите”. С Басмати се приготвят голяма част от рецептите от Близкия и Далечния изток, като характерното за него е, че при сваряване дългите и тънки зърна не се слепват.

Басмати е и в основата на повечето аюрведични рецепти, защото това е оризът с най-нисък гликемичен индекс.

Krina предлага няколко вида ориз Басмати – Басмати Natural Choice, Басмати Exotic LineОриз Басмати Super Kernel;и Басмати Economy pack.

Жасмин
Това е друг вид висококачествен дългозърнест ориз, но зърната му са по-къси от тези на Басмати. Отглежда се само в определени райони на Азия, където климатичните особености му придават характерен аромат и вкус. Най-често се използва за традиционните тайландски специалитети.

Krina предлага няколко вида ориз Жасмин – Жасмин Natural Choice, Жасмин Boil-in-Bag и Жасмин и червен ориз Boil-in-Bag.

Бланширан (пропарен)
Когато говорим за “бланширани зеленчуци”, означава, че те са полусварени и приготвянето им става по-бързо. При бланширания ориз е точно обратното – той изисква малко повече време за сваряване от другите видове бял ориз. Бланшираният ориз е обработен на пара, така че при премахване на люспата голяма част от витамините и минералите, намиращи се в околоплодната обвивка, попадат в зърното. Така то придобива характерния си златист цвят. По хранителни качества бланшираният ориз се доближава до пълнозърнестия, обработен по класическа технология, но се сварява по-бързо от него и става мек и пухкав като белия.
Дори да преварите бланширан ориз, ще видите, че зърната му запазват целостта си и не се слепват.

Krina предлага няколко вида бланширан ориз – Бланширан ориз Natural Choice, Бланширан ориз Boil-in-Bag, Микс див и бланширан ориз Boil-in-Bag, BIO Бланширан ориз и Бланширан ориз Economy pack.

Пълнозърнест (кафяв)
Пълнозърнест ориз наричаме този ориз, на който е премахната само повърхностната люспа на зърното, а околоплодната обвивка и зародишът са запазени. Т.е. това е ориз, който не е механично шлайфан и полиран. Може да има български или европейски сорт среднозърнест кафяв ориз, кафяв ориз Басмати или Жасмин, сладък кафяв ориз (който в Япония се нарича мочи) и др.
Пълнозърнестият ориз е по-здравословен, защото околоплодната обвивка и зародишът са богати на ценни хранителни вещества, витамини и минерали. Ако искате да заместите белия ориз с кафяв в някоя рецепта, трябва да знаете, че ястието може да не ви хареса, ако сте свикнали с мекия и нежен вкус на белия ориз. Има обаче и много рецепти с пълнозърнест ориз, при които резултатът е с отличен вкус и съчетание на полезното с приятното. Предложения за приготвянето на кафяв ориз може да откриете в секцията ни Рецепти.

Krina предлага Пълнозърнест ориз Natural Choice и BIO пълнозърнест ориз.

Червен
Това е пълнозърнест дългозърнест ориз с червена външна обвивка. Изключително полезен, тъй като при обработката му се запазват витамините, минералите и другите ценни хранителни вещества, които са непосредствено под обвивката на оризовото зърно. Има плътен вкус, напомнящ вкуса на ядки, и леко жилава консистенция. Подходящ е за гарнитури и екзотични ястия.

Krina предлага Червен ориз Exotic Line и Жасмин и червен ориз Boil-in-Bag.

Черен ориз
Това е ориз с кафяво-черна обвивка, който след сваряване става тъмнолилав на цвят. Зърната му са плоски и широки, при готвене запазват формата си и придобиват лек орехов вкус и неустоим аромат. В азиатската кухня се използва най-често за десерти в комбинация с палмова захар, а един от най-известните начини за приготвянето му е с кокосово мляко.
Задължително е да го накиснете за няколко часа, а ако искате да го приготвите по традиционния азиатски начин, трябва да го сварите на пара.

Опитайте Императорски ориз Krina от серията ни Exotic Line.

Ориз за суши
Оризът за суши е с обли до средни зърна, богати на скорбялно вещество. При сваряване те се слепват и така лесно се оформят различните суши специалитети.

Опитайте Ориз суши Krina от серията ни Exotic Line.

Ориз за паеля
Паелята е традиционно испанско ястие, което най-често се приготвя със специален сорт ориз от региона на Валенсия. Оризът за паеля е с къси и обли зърна, които при варене добиват кремообразна консистенция.

Предлагаме ви специалната серия Paella Krina, както и Ориз Европа Krina от серията Natural Choice, подходящ за приготвянето на традиционна испанска паеля.

Ориз за ризото
Класическото италианско ризото се приготвя с бял ориз със средно дълги заоблени зърна, които след сваряване запазват формата си и придобиват кремообразна структура. За да направите добро ризото, е важно да изберете правилния сорт ориз и да го сварите по специален начин – чрез постепенно доливане на водата или бульона, докато оризът поеме цялата течност.

Krina ви предлага най-известния сорт ориз за ризото Арборио Exotic Line, както и продуктите от серията Krina Natural Choice Ориз Европа, Riso Grande и Ризон.
За бързо и лесно приготвяне на италианско ризото изберете някои от продуктите ни от специалната серия Krina Ризото.

Див ориз
Това не е сорт ориз, а вид трева, която расте единствено в Северна Америка, около езерата на щата Минесота. Нарича се така, защото зърната на растението са тъмнокафяви, дълги, тънки и заострени и приличат на ориз. В полезните хранителни свойства на растението първи се убедили северноамериканските индианци. Дивият ориз е много по-богат на белтъчини и фолиева киселина в сравнение с обикновения кафяв ориз. В повечето рецепти растението се комбинира с бял или кафяв дългозърнест ориз. Ако приготвяте натурален див ориз, трябва да знаете, че за да се свари добре, е нужна дълга термична обработка.

Предлагаме ви улеснено приготвяне на див ориз с нашия Микс див и бланширан ориз от сериите Krina Exotic Line и Krina Boil in Bag.
Ориз Ориз Баланс Императорски ориз Exotic Line