Кулинатура

Видове боб

Видове боб Krina
Среден бял боб
Това е най-познатият у нас сорт, с който се приготвят традиционните яхнии, чорби или запечени бобени специалитети. Зърната му са светлокремави и средно големи. Характерното за него е много високото съдържание на разтворими фибри, което го прави важна част от здравословната диета.

Krina предлага няколко разновидности бял боб – Традиционен и Трапезен от серията Natural Choice, както и BIO бял боб.

Маслен боб
Масленият боб е леко по-кремав от бeлия боб, но зърната му са много по-едри и плоски. Масленият боб е с тънка люспа и много хора го предпочитат, защото има изключителен вкус и се сварява бързо. С него можете да приготвяте както познатите традиционни бобени ястия, така и много чужди специалитети.

Опитайте Маслен боб Krina от серията ни Natural Choice.

Лима
Близък до масления боб, този сорт е с по-дребни, плоски и продълговати зърна. На цвят е кремав или бледозелен, а вкусът му е деликатен и „маслен”. Както подсказва и името му, произходът на този вид боб е от Перу, а след това Колумб и испанските и португалски мореплаватели го пренасят от Южна Америка в Европа, Азия и Африка.

Белен боб
Това е иновативен продукт, разработен специално от Krina, при който люспите на бобовите зърна са внимателно премахнати. Това прави беления боб много лесен за приготвяне – готов е само за 30 минути без предварително накисване и е подходящ за хора с по-чувствителен стомах, които иначе избягват бобовите храни. С белен боб могат да се приготвят всички рецепти, в които се използва традиционен боб с люспа.

Предлагаме ви белен боб Krina от серията Natural Choice.

Черното око
Ще срещнете този сорт боб в много карибски, средиземноморски и индийски рецепти. Зърната му са обли и кремави с тъмно пръстеновидно петно, разположено около зародиша. След сваряване придобива леко сладникав вкус и е най-подходящ за супи и задушени ястия.

Шарен градински боб
Този сорт е със средно големи зърна и тънка люспа. Има приятен аромат и след сваряване запазва интересната си цветна шарка. С него може да приготвяте салати, боб чорби или запечени специалитети.

Предлагаме ви градински боб от серията Natural Choice.

Адзуки
Това е тъмночервен боб с дребни, обли и леко сладникави зърна. Най-популярен е в Далечния Изток. В Япония, Корея и Китай се използва за приготвянето на различни сладки и солени специалитети и най-вече за сладката бобена „паста от адзуки”.

Едър червен бъбрековиден боб
Това е сорт, с който се приготвят основно пикантни и лютиви ястия от индийската и американската кухня. Използва се за съставка на „чили кон карне”, както и за гарнитурата „червен боб с ориз”.

Черен боб
Ще го срещнете в почти всички бобени специалитети от Централна и Южна Америка. С него се приготвят мексиканското бурито и бразилското национално ястие фейхоада.
Зърната му са дребни и черни, като след сваряване отвън стават кафяви, а вътрешността остава бяла.
Черният боб е много полезен заради високото съдържание на желязо, фосфор, калций, магнезий и цинк.

Cranberry beans и Борлоти
Много интересен и красив сорт боб с кремави продълговати зърна, по които има боровинковочервени пръски. Нарича се още Римски боб, а една от най-популярните му разновидности е сортът Борлоти. Много популярен в Северна Италия и Испания, където с него се приготвят пюрета, супи и салати. След сваряване червените пръски по зърната изчезват, а зърната придобиват кремообразна текстура с вкус на кестени.

Пинто
Един от най-популярните сортове в САЩ и цяла Америка. Зърната му са средно големи и продълговати, бежови, с кафяви пръски по тях, които изчезват след сваряване. С него се приготвя известният мексикански пържен боб.

Дребен бял боб (navy beans)
Нарича се така, защото е бил използван за храна на американската военноморска флота в началото на 20. век. Този дребен бял боб е идеален за запичане и е сред най-популярните видове боб в консерва, тъй като запазва хранителните си качества дори след консервиране.

Мунг
Този сорт се употребява най-често в Индия и Китай за приготвянето на бобови кълнове. Зърната му са дребни, а на цвят могат да бъдат зелени, жълти или червени. Боб Мунг не се накисва преди готвене, а след сваряване става леко сладък и с нежна текстура.
Боб