Кулинатура

Калипсо - “красивата дама” сред боба

Калипсо Krina - “красивата дама” сред боба
Прекрасната контастна шарка на боб Калипсо е била източник на вдъхновение за поетични имена в различни части на света. Наречен на древногръцката нимфа Калипсо в Северна Америка, у нас този вид боб е познат под името “Кадъна” (от турски: “жена”) и все още се среща с това име в юндолските села. В Япония и Китай шарката е оприличена на вечната борба за хармония между противоположните енергии Ин и Ян, а в безкрайните степи на Средна Азия е асоцииран отново с женското начало и е познат като “Юбка” (от руски: „пола“).

Независимо кое име ви допада най-много, боб Калипсо заслужава да влезе в кулинарните ви попадения. Средно едър, с нежна текстура и мека консистенция, той разгръща приятния си вкус напълно след сваряване. Красивата украска избледнява след термична обработка, но опитни кулинари съветват да бъде варен в по-голямо количество вода, за да се запази поне частично красотата му.

Хранителните качества на боб Калипсо са неоспорими. Сериозен източник на растителни протеини в 100 г се съдържат 23 ценни белтъка, а чаша сварен боб ще покрие половината дневна доза от необходимите за отличен метаболизъм влакнини. Освен това, в малките зрънца се съдържат витамини от групата В, както и минералите желязо, калий, селен, молибден. В съчетание с полезните антоцианини с доказани антиоксидантни свойства, боб Калипсо достойно ще се впише в седмичното здравословно меню.

Подходящ е за разнообразни ястия, като отлично се съчетава с ориз при приготвяне на плънки за зеленчуци или при приготвяне на бурито. Препоръчваме го за традиционна яхния с пушени гърди или наденица, както и за постна боб чорба с много зеленчуци.

Вижте още рецепти с боб Калипсо:

Касерола с пикантна наденица, боб Калипсо и пресен риган
Бавно готвен боб Калипсо със свинско и зеленчуци в глинен съд
Боб