Рецепти

Празнична салата с 3 вида боб и кълнове от Вкусно с Бети

Празнична салата с 3 вида боб Krina и кълнове

Съставки
Приготвяне


  1. Направете кълнове от боб Мунг, като го накиснете за 12 часа. Отцедете водата, изплакнете и поставете в буркан на тъмно. Изплаквайте обилно по 2-3 пъти на ден. На втория ден ще имате покълнали бобчета. Ако искате по-дълги кълнове, може да оставите още един-два дни, като не забравяте да изплаквате обилно и да държите на хладно.
  2. Когато бобчетата мунг покълнат, накиснете поотделно червения и черен боб за нощ или 12 часа. Сварете ги, също поотделно, както варите останалите видове (бял) боб – сменете водата, поставете нова гореща вода, посолете към края на варенето. Готвенето продължава до сваряването на всеки вид боб. Внимавайте да не се разварят бобчетата и да не загубят целостта си. Отцедете от течността. Охладете.
  3. За да направите салатата, смесете в голяма купа червения и черен боб, кълновете мунг, царевицата, маслините, нарязания на ситно лук (заделете кръгове от него за украса, ако искате). Подправете със сол, оцет, зехтин, черен пипер. Стрийте листенцата сушен джоджен. Разбъркайте добре, опитайте на вкус и поставете в съдовете за сервиране.
  4. Поставете отгоре кълновете от ряпа, броколи, алфа и парченцата лук.
  5. Сервирайте.
Боб