Кулинатура

Да “укротим” дивия ориз

Да “укротим” дивия ориз Krina
Екзотичен и с непредсказуем характер, дивият ориз ни провокира още с името си. Въпреки, че е известен с едно и също прозвище в цял свят, всъщност черните, издължени зрънца не принадлежат към рода на oryza sativa (от латински “ориз”), а представляват семената на водна трева, растяща в диво състояние по крайбрежието на реки и езера в Северна Америка. Качествата й са открити от индианците, които са почитали черно-кафявите зрънца като една от любимите си храни.

И това не е случайно. Хранителната стойност на дългозърнестия псевдо ориз има редица поводи за гордост:

  • изключително богат на растителен протеин
  • съдържа антиоксиданти
  • източник на полезни фибри
  • без глутен
  • в състава му влизат ценните минерали калций, магнезий, желязо, както и витамин В6 и витамин А
  • освен с високата си хранителна стойност, дивият ориз впечатлява и с необичайния си външен вид – отличителен тъмен цвят; много дълги, тънки и твърди зърна; гладка, блестяща обвивка. А с типичния си „препечен“ вкус, наподобяващ ядки, се превръща в истинско съкровище за всеки запален кулинар

Необикновеният “оризов братовчед” проявява характер и при самото си варене – твърдата му обвивка се пропуква, набъбва до четири пъти и бялата му сърцевина се открива. Така не само се наслаждаваме на оригинален вкус, но и на богата текстура. Варете дивия ориз според указанията, описани на опаковката. Времето за приготвяне може да варира от 20 до 60 минути, в зависимост от качеството на суровината.

В съчетание с бланширан ориз, дивият се откроява естетично и е подходяща гарнитура за всяко изискано гурме ястие.

Сервирайте микса в съчетание с ястия от птици, дивеч или риба. Опитайте и нашите предложения

Сусамово телешко с морков и целина по азиатски
Телешки стек с пачи крак, сладък картоф и гарнитура от див и бланширан ориз
Ориз