Кулинатура

Защо се образува пяна при варенето на боб?

Защо се образува пяна при варенето на боб Krina?
Вероятно сте забелязали, че бобът образува пяна, докато се готви. Но откъде идва тя? Знаете ли какво да правите с нея? Отговорите на всички тези въпроси ще ви дадем в следващите редове.

Защо се появява пяна, когато варим боб?
Причината да се появяват мехурчета при варенето е в самия състав на боба. Той съдържа нишесте, протеини и сапонини (не, това не са веществата в сапуните, а естествени гликозиди в растенията; има ги също в останалите варива, киноа, спанак и др). 
Докато варите, излишните количества от нишестето и протеините преминават във водата, натрупват се по повърхността й и я карат да образува мехурчета, тъй като пречат на обичайното изпаряване. Сапонините също спомагат за този процес. В хранителния режим на веганите тази вода, пълна с протеини и нишесте, се нарича аквафаба и се използват като заместител на яйчен белтък, сирене, масло и други продукти.
Ето защо какъвто и боб да готвите, в тенджерата винаги ще се образува известно количество пяна. Случва се дори когато накисвате предварително зърната или използвате вече варен боб от консерва, защото веществата се съдържат в течността за консервиране, част от тях се връщат в зърната и така дори добре измитият консервен боб образува пяна при готвене.

Защо беленият боб образува много пяна?
Ако приготвяте белен боб на Крина, знаете, че той няма нужда от накисване, тъй като люспата му е премахната по механичен начин и това му помага да се свари много бързо. Но именно липсата на обвивка допълнително улеснява преминаването на нишестето и протеините във водата. Ето защо може да забележите, че при варенето му в тенджерата се образува по-голямо количество пяна.

Вредна ли е пяната?
Категорично не. Пяната не е образувана от мръсотия или вредни вещества, не е признак, че бобът е развален. Тя съдържа само естествените съставки на самия боб. На практика това е водата от варенето, а мехурчетата се образуват по механичен начин от споменатите вещества.

Трябва ли да премахвате пяната от боба?
Дали да се занимавате с премахване на пяната, или да я оставите в ястието, е въпрос на лично желание. Както вече разбрахте, тя няма да влоши качеството на храната, нито ще доведе до вредни последствия за здравето ви. Дори напротив, според някои изследвания сапонините помагат за намаляване на холестерола и възпалителните процеси в организма.
Все пак някои домакини могат да решат за премахнат пяната по естетически причини. Можете да измиете зърната, ако ще приготвяте бобена салата например, тъй като от течността, в която са се варили, стават малко лепкави. Но ако приготвяте чорба или яхния, отпенването е въпрос на ваш вкус и предпочитания. Можете да го направите по време на варенето с решетъчна лъжица.
Повече съвети за правилното приготвяне на вкусен боб можете да прочетете тук.
Боб