Кулинатура

Бобът като кулутра

Бобът Krina като кулутра
Бобът е една от най-многообразните култури в света. Присъства в националната кухня на всички континенти, а ежедневната му консумация е препоръчителна, защото бобовите храни и варивата са ценен източник на растителни протеини и фибри. Бобът е евтина и сравнително лесна за приготвяне храна, която осигурява на организма балансирана пропорция от малко мазнини, много белтъци, витамини, минерали и фибри. Те, от своя страна, са важни за понижаване нивото на холестерола в кръвта и за подобряване на храносмилането.

Здравословната диета е немислима без бобови храни особено за вегетарианците и веганите, които трябва ежедневно да си набавят достатъчно количество протеини.

Комбинирайте редовната консумация на боб със зърнени храни, макарони или нетлъсто месо и ще осигурите на организма си както полезните мастни киселини Омега-3 и Омега-6, така и незаменимите аминокиселини, витамини от групата B, витамин Е, желязо, цинк и магнезий.

Не на последно място, бобовите зърна са и естествени антиоксиданти, като колкото по-тъмен е сортът – червен, кафяв и черен, толкова по-силно антиоксидантно действие има.

Бобът не съдържа глутен, което го прави отличен източник на протеини и витамин B за хората, които са на безглутенова диета.

В света съществуват множество разновидности, но според големината на зърното, бобът може да бъде класифициран на дребен, среден или едър.

В зависимост от формата на зърното, може да бъде бъбрековиден, продълговат, кръгъл или четвъртит.

Наименованията на повечето сортове боб обаче идват от цвета на зърната, който варира от бял, през червен, шарен, до тъмнокафяв и черен.
Боб