Кулинатура

Кой е най-подходящият ориз за паеля?

Кой е най-подходящият ориз Krina за паеля?
Обожавате паеля и имате желание да приготвите неустоимото испанско ястие у дома, но не сте сигурни как да изберете точните съставки. Споделяме нашите препоръки за най-подходящия ориз, както и кои сортове е добре да избягвате.

Kой ориз да изберем за паеля?

Оризът Бомба е най-подходящият сорт за паеля. Той е и най-високо цененият в Испания, тъй като се отглежда трудно и дава малък добив, но с него паелята се превръща в точно онази кулинарна наслада, която очакваме.
Ето какви са качествата на ориз Бомба, които го правят толкова незаменим:
  • По време на варенето зрънцата на ориза се разширяват настрани като акордеончета и поемат бульон до 3 пъти колкото теглото си. Повечето други сортове попиват най-много 2 пъти колкото теглото си. Така паелята се изпълва с миниатюрни бомбички, които съдържат и разливат по небцето много повече аромати и вкусове.
  • При кулинарна обработка зрънцата запазват целостта си и не се разкашкват. Същевременно леко се слепват, без да образуват кремообразна консистенция. Това позволява да усещате всяко едно зрънце поотделно.
  • Оризът Бомба се вари равномерно, има мек вкус и приятна консистенция.
В крайна сметка в блюдото получавате много отделни зрънца, всяко от които е сочно, меко, богато на ухания и вкусове. И паелята е точно толкова невероятна, колкото можете да си представите.
Проблемът е, че автентичният сорт Бомба е труден за откриване, ако не живеете в Испания. Или поне беше.
Крина вече предлага оригинален испански ориз Бомба, който може лесно да стигне до дома ви от щандовете на марката в големите супермаркети или чрез поръчка от онлайн магазина ни.

Има ли заместител на ориз Бомба?

Няколко вида ориз биха заместили достойно автентичния сорт за паеля, въпреки че са с различно предназначение. Един от тях е ориз Арборио.
Ако познавате Арборио, знаете, че това е типичен ориз за ризото и го прави кремообразно, а не от това има нужда вашата паеля. Но той е висококачествен сорт и щом промените техниката на готвене, ще получите правилния резултат. Ако ограничите бъркането и използвате типичния за паелята плитък тиган, оризът няма да поеме толкова бульон и ще запази целостта си.

Кои видове ориз не са подходящи за паеля?
Въпреки че съществуват опции за заместване на ориза за паеля, има и такива видове, които категорично да избягвате. Дългозърнестите оризи, както и техните премиални разновидности Жасмин и Басмати, не са подходящи за приготвяне на паеля. Тяхното кулинарно поведение съответства на ястията от източната кухня и не ги препоръчваме за автентични средиземноморски рецепти.
Дали ще успеете да приготвите паеля с автентичния ориз Бомба или ще използвате неговия заместител Арборио, не забравяйте да си осигурите правилния тиган, да ограничите бъркането и задължително подправете с щипка качествен шафран.
Ориз Ориз Бомба Exotic Line