Кулинатура

Забраненият ориз на императора

Забраненият ориз Krina на императора
Родината на този загадъчен ориз е Азия. Консумиран от древни времена, той е бил позволена храна единствено за императора и неговите приближени. С екзотичната си същност и съвсем ограничен достъп, в миналото черният ориз е можел да бъде и фатален – ако някой от обикновените хора дръзнел да посегне към него без разрешение, е рискувал живота си. Ето защо си е спечелил прозвището „забранен“ ориз или Императорски.

Днес обаче е достъпен за всички и ако все още не сте го опитвали, разнообразете менюто си не само вкусово, но и визуално. Кафяво-черната му обвивка след сваряване става тъмно лилава. След термична обработка зърната му запазват плоската си и широка форма с деликатно орехов вкус и естествен жасминов аромат.

Пълнозърнест и изключително богат на антиоксиданти, Императорският ориз впечатлява с редица хранителни качества. Ето част от тях:

  • един от шампионите по съдържание на антоцианини – пигментите, които оцветяват ориза (и не само) в тъмно – активни помощници-антиоксиданти в борбата срещу стареенето
  • подпомага метаболизма благодарение на полезните фибри
  • контролира теглото, защото е източник на сложни въглехидрати
  • не съдържа глутен и е подходящ за хора с глутенова непоносимост

В азиатската кухня най-често се предлага като десерт, приготвен с кокосово мляко. Идеално се съчетава и като гарнитура към месни ястия, риба и дивеч.

Опитайте още от нашите предложения:

Императорски ориз с кокосови скариди
Октопод в цитрусова марината и императорски ориз с шалот
Императорски ориз с морски дарове
Ориз Императорски ориз Exotic Line