Кулинатура

Ориз Бомба – перлата на испанската кухня или „кралят на паелята“

Ориз Бомба Krina – перлата на испанската кухня или „кралят на паелята“
Всяка испанска домакиня ще ви каже, че тайната на перфектната паеля се крие в ориза. Той не бива да е дългозърнест, трябва да попива добре, да е мек, да не се слепва... Ето защо ще ви препоръча да приготвите оригиналната испанска паеля с ориз от сорта Бомба – един от най-ценните сортове в местната кухня. Именно той придава на ястието неповторимите вкус и текстура, които цял свят обича.

Какво е ориз Бомба
Ориз Бомба на пръв поглед изглежда обикновен – бял, перлен ориз с малки, обли зрънца, с размер 5-6 мм. Отглежда се предимно във високите части на Испания и има нужда от много, много слънце. Освен специалното място и климат, изисква и допълнителни интензивни грижи, тъй като е древен сорт, който дава малък добив и узрява по-бавно.
Въпреки трудното отглеждане, ориз Бомба е кралят на испанска кухня заради невероятните му характеристики. Именно те превръщат паелята в уникално кулинарно преживяване. Ето какви са.

Специалните качества на ориз Бомба
Испанците го обожават заради следните му свойства:
  • Задържа течност до 3 пъти колкото собствения си обем (за сравнение, популярните сортове задържат 2 пъти обема си). Така поема всички вкусове, цветове и аромати на бульона в паелята.
  • По време на варенето, всякo зрънце се разширява като малък акордеон, за да може да попие течността. Става три пъти по-голямо, но не на дължина, а на ширина. И се превръща в миниатюрна вкусова бомбичка.
  • В същото време, свареният ориз Бомба запазва целостта си. Зърната не се разпукват и разкашкват, не се слепват едно с друго. И паелята е перфектна.
  • Зрънцата на ориз Бомба имат мек вкус и еднородна консистенция – след варенето в тях няма по-твърди и по-меки места.
  • В резултат готовото ястие съдържа леко слепнали, пухкави, цели зрънца ориз, които не са се превърнали в кремообразна консистенция. Докато похапвате паеля, всяка мини бомбичка разпръсва вкусове и ухания по небцето ви. И преживяването е наистина специално.

Испански ориз за паеля… и други вкусотии
Освен че е „кралят на паелята“, ориз Бомба се използва в испанската кухня за много повече ястия – заради прекрасните си качества. С него може да се приготви и ризото, както и почти всички останали ястия с ориз от средиземноморската кухня.

Къде да намерите ориз Бомба
На практика това е сравнително рядък ориз, който трудно се намира извън Испания, а доскоро почти не присъстваше на българския пазар. Но ние променихме това.
Сега вече можете да намерите оригинален испански ориз Бомба за паеля в големите магазини, на щанда на Крина, или да го поръчате лесно от нашия онлайн магазин.
А как да го приготвите правилно и да внесете аромата и вкуса на Испания в дома си? Прочетете в нашите специални рецепти с ориз Бомба ТУК.
Ориз Ориз Бомба Exotic Line