Кулинатура

Съвети за приготвяне на ориз

Съвети за приготвяне на ориз Krina
Оризът има много разновидности и безкрайно разнообразни рецепти. Ето няколко основни правила, които трябва да спазвате, независимо какъв вид ориз ще приготвяте и дали крайният резултат ще е основно ястие, гарнитура или десерт.

Винаги преглеждайте и измивайте ориза преди употреба – това е натурален продукт, който се събира от полето и поради естествения му произход е възможно да съдържа минимално количество чужди примеси.

Варете ориза на слаб огън и накрая го оставете 5 минути на изключен котлон, без да махате капака – при варене на висока температура е възможно зрънцето да се втвърди и да не омекне даже при продължително готвене.

Винаги отчитайте времето за варене от момента на завиране на водата или бульона.

Ако рецептата го позволява, препоръчваме да запържите ориза с малко мазнина, а след това да добавите вряла вода или бульон, да го посолите и да оставите да се свари според времето, посочено на опаковката.

Бял среднозърнест ориз за традиционни рецепти
Ако ще приготвяте някое традиционно българско ястие, препоръчваме ви да варите ориза в съотношение 1 част ориз към 2 части течност (ако в рецептата или на опаковката не е описано друго). Прегледайте и измийте ориза. След това го задушете в малко мазнина и добавете двойно повече вряла вода или бульон (пилешки или зеленчуков). Повечето сортове бял ориз би трябвало да се сварят за 15-18 минути. Ако оризът е поел цялата течност, извадете няколко зрънца и опитайте. Ако не са достатъчно омекнали, добавете малко кипяща вода и оставете да се вари още няколко минути. След това дръпнете от котлона, без да махате капака, и оставете за още 5-10 минути.

Ориз Баланс
Ориз Баланс на Krina притежава полезните хранителните качества на пълнозърнестия кафяв ориз, но се приготвя лесно като белия. Може да го използвате за всяка класическа българска рецепта. Почти сигурни сме, че никой няма да познае, че не сте използвали традиционен бял ориз. Също като при белия среднозърнест ориз и тук е добре първо да задушите ориза в малко мазнина и след това да изсипете вряща вода или бульон. 250 g ориз Баланс се сваряват с 500-600 ml течност за около 20 минути.

Ризото
Ризотото е сравнително лесен за приготвяне специалитет с една единствена тънкост при варенето на ориза. Оризът се вари с останалите продукти от рецептата, като в началото се задушава в мазнина. След това обаче не добавяте наведнъж цялата течност (вряла вода или бульон), а сипвате само част от нея, например половината, и разбърквате непрекъснато, докато оризът я поеме. Постепенно добавяте и остатъка от водата и продължавате да разбърквате. Така се получава добре сварен ориз с меки и пухкави зърна, които в средата са относително по-твърди.

Паеля
Това, което в Италия наричат ризото, в Испания се казва паеля. Има няколко тънки разлики между двата специалитета, но в основата си това са много близки ястия.

Приготвя се по аналогичен начин на отворен капак, като постоянно се долива течност, докато оризовите зърна омекнат. Обикновено няма точна пропорция и необходимото количество вода се преценява на око.

За разлика от ризотото, паелята не трябва да се бърка непрекъснато и на дъното на тенджерата се образува коричка, която е част от специалитета. Паелята се приготвя с шафран, който придава характерния жълтеникав цвят и специфичен вкус на ястията.

Суши
За да се получи лепкава консистенция, от която да оформите сушито, трябва да накиснете ориза за суши за 30 минути и да го оставите да се отцеди за около час, преди да го сварите. И тук съотношението ориз: вода е 1:2, а сваряването отнема около 15 минути. След това оставете още 10 минути ориза на изключен котлон, без да махате капака. Към сварения ориз добавете 2 супени лъжици оризов оцет, 1 супена лъжица захар и малко морска сол, след което можете да започнете с разстилането на ориза върху листовете нори и оформянето на сушито.

Азиатски рецепти с Басмати или Жасмин
В повечето азиатски рецепти оризът се готви отделно и след това се добавя към ястието или остава като гарнитура. Тук най-важното е да измиете много добре ориза, за да махнете максимално голяма част от скорбялното вещество. Така след сваряване зърната няма да се слепнат.
Ориз Ориз Баланс