Кулинатура

Оризът като култура

Оризът като култура Ориз Krina

Половината човечество се изхранва с ориз и това не е случайно. Най-консумираната зърнена култура в света е полезна, засищаща и лесна за приготвяне храна. Оризът е неизменна част от балансираното меню и може да го консумирате толкова често, колкото желаете. За разлика от пшеницата, оризът не съдържа глутен. Всички сортове ориз са здравословни, защото са бедни на мазнини, но богати на сложни въглехидрати, които се освобождават бавно в организма и не влияят рязко на нивото на кръвна захар.
Според големината на зърното, оризът може да бъде дългозърнест, среднозърнест или кръглозърнест. На цвят – от бял до кафяв и черен, а в зависимост от сорта и начина на приготвяне след сваряване, може да е пухкав или слепнат.

Оризът расте в оризища, богато напоени с чиста вода. След като се събере от полето, се почиства и полира механично. Наричаме ориза „натурален продукт”, защото цялата му обработка се прави единствено чрез машинно шлайфане и полиране на зърната.

При всички сортове ориз първо се премахва повърхностната люспа на оризовото зърно, защото тя не е подходяща за консумация. След внимателно олющване, оризовото зърно остава с околоплодната обвивка и зародиша и това наричаме пълнозърнест ориз. Такива са кафявият, черният и червеният ориз, които се смятат и за по-полезни, но се сваряват по-трудно и имат по-кратък срок на годност.

Добре познатият ни бял ориз се получава, ако след първоначалното олющване се премахнат и околоплодната обвивка, и зародиша на зърното. Белият ориз е по-мек и вкусен от пълнозърнестия, сварява се по-бързо и може да се съхранява по-дълго, тъй като зърната му са без зародиш и не могат да покълнат.

В Krina разработихме и нов метод за обработка на ориза, при който получихме комбинация от вкусовите качества на белия и здравословните ползи на кафявия ориз. Нарекохме този ориз Баланс. В него са запазени голяма част от витамините и минералите в зародиша на оризовото зърно, както и фибрите и ненаситените мастни киселини от повърхностния кафяв слой. Едновременно с това ориз Баланс е с мек и познат вкус и се сварява за същото време като традиционния бял ориз.

У нас ориз се отглежда още от 15 век, като най-големите оризища са в Пловдивска и Пазарджишка област. Заради цената на водата и връщането на земята, през 1990-те години производството на ориз в България рязко намалява, но в последните години има известно съживяване в сектора. За нас е важно, освен многообразието от сортове ориз от цял свят, да предлагаме и качествени български продукти. Част от ориза с марка Krina отглеждаме и произвеждаме в България в наша собствена оризарна и по този начин помагаме за възстановяването на това традиционното за нашата страна производство.


Ориз Ориз Баланс