Кулинатура

7 разлики между кафявия и белия ориз

7 разлики между кафявия и белия ориз Krina
Знаете ли, че кафявият (пълнозърнест) и белият ориз на практика са едно и също зрънце, но с различна степен на обработка? Т. нар. “бял ориз” се получава при остъргването на кафявия слой с големи каменни “шкурки”.

Какви са разликите между двата вида обработка и кой да изберем, за да приготвим любимите си пълнени чушки?

  • Минерали 
Кафявият ориз съдържа повече калций, магнезий, желязо и калий от белия.

  • Фибри 
Кафявият ориз е източник на фибри – в повърхностния кафяв слой се намират полезните растителни влакнини, които са толкова важни за перисталтиката и правилното функциониране на храносмилателната система. При белия ориз фибрите са значително по-малко, тъй като околоплодната обвивка е отстранена.

  • Витамини
В триците и зародиша на пълнозърнестия ориз се съдържат ценните витамини тиамин (В1), ниацин (В3) и В6, които помагат на нервната ни система да е здрава, а зародишът е богат на витамини А и Е. Белият ориз е по-беден на витамини от кафявия.

  • Сложни въглехидрати
Те са от изключително значение за ежедневното ни хранене, тъй като засищат за по-дълго време и увеличават нивото на кръвната захар постепенно. Диетолозите препоръчват консумация на сложни вместо прости въглехидрати, като захарта например, за профилактика на метаболитни заболявания. И белият, и кафявият ориз са източник на сложни въглехидрати и са препоръчителни за ежедневна консумация.

  • Време за варене
Пълнозърнестият ориз се вари 40-50 минути, изисква накисване и не омеква дори след продължително готвене. Причината е твърдата околоплодна обвивка, която трудно пропуска течности и не позволява омекването на зърното. Белият се сварява бързо – за 15-20 минути и не изисква накисване.

  • Глутен
Глутенът е сочен за виновник за редица заболявания. Добрата новина е, че нито кафявият, нито белият ориз съдържат този белтък. Оризът е безглутенова култура, независимо от степента на обработка.

  • Кулинария
Шеф готвачите често предпочитат белия ориз, защото с него ястията стават вкусни и с позната консистенция. От друга страна, пълнозърнестият ориз е основен елемент в менюто на тези, които държат на здравословната диета.

А знаете ли, че съществува и трети вариант между кафявия и белия ориз и той се нарича ориз Баланс. При него повърхностният слой и зародишът се отстраняват частично, като се запазват голяма част от витамините, минералите и фибрите. Ориз Баланс се сварява бързо като белия и има мек и деликатен вкус.
Ориз Ориз Баланс