Кулинатура

Съвети за приготвяне на леща

Съвети за приготвяне на леща Krina
Лещата не изисква предварително накисване и се сварява много по-бързо от боба. Единствено, както при останалите натурални продукти, които се събират от полето, трябва да я прегледате за дребни камъчета или други частици и да я измиете с течаща вода.

Различните сортове леща се сваряват за различно време, като средното съотношение за 100 g леща е 0,5 l вода. Разбира се, може да накиснете лещата предварително. Така ще съкратите времето за варене.

Сложете я в студена вода и изчакайте да заври. След което намалете котлона и оставете да ври със затворен капак. Зелената леща се сварява за 40-60 минути, докато червената белена леща е готова по-бързо – за 7-10 минути.

Ако ще приготвяте салата или чорба от леща – оставете на котлона 5 минути по-малко, за да не се развари. За пюрета или крем супа оставете малко по-дълго, докато лещата стане на каша.
В Европа, Северна и Южна Америка най-популярната употреба на лещата е за приготвянето на питателна супа – постна или с пилешко или свинско месо.

В Южна Азия, арабските държави, Индия и Пакистан лещата най-често се комбинира с ориз, който изисква сравнително същото време са приготвяне.
Леща