Кулинатура

Киноа

Киноа Krina
Неслучайно 2013 г. бе обявена за “Международна година на киноата” от Организацията по храните и земеделието към ООН. Тази южноамериканска суперхрана има изключителни хранителни качества, адаптира се към различни агро-екологични условия и се смята за едно от основните оръжия в борбата със световния глад и недохранването.

В България доскоро това беше чужда дума в кулинарния речник, но богатите хранителни качества на киноата бързо я превърнаха в актуална и модерна съставка на много рецепти.

Макар да се възприема като част от зърнените култури, тя е по-близка до спанака и цвеклото. Листата на растението могат да се използват за салата, но най-често ще откриете киноа под формата на семена или брашно. На външен вид прилича на кус-кус, но е много по-полезна. В родината на киноата – Южна Америка, растението се използва не само за храна, но и като лекарство за облекчаване на болки и зарастването на рани. Става дори за производството на алкохолна напитка подобна на бирата.

Киноата е по-богата на белтъчини от ориза, просото и пшеницата. Също като елдата, и киноата съдържа всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни, както и въглехидрати, мазнини, витамини, минерали, желязо, калций и магнезий.

По хранителни качества киноата се доближава до млякото, а половин чаша киноа осигурява на децата цялото необходимо количество протеини за деня.
Зърнени