Culinatură

7 diferențe între orezul brun și cel alb

7 diferențe între orezul brun și cel alb
Știați că orezul brun (orez integral) și orezul alb au practic aceleași boabe, dar cu grade diferite de prelucrare? Așa-numitul „orez alb” se obține prin polizarea stratului maro cu „smirghel” de piatră mare.



Care sunt diferențele dintre cele două tipuri de prelucrare și ce orez ar trebui să alegem pentru a pregăti rețeta tradițională de ardei umpluți?



Minerale

Orezul brun conține mai mult calciu, magneziu, fier și potasiu decât orezul alb.

Fibre

Orezul brun este o sursă de fibre – în coaja de culoare maro se găsesc fibrele vegetale atât de importante pentru peristaltismul intestinal și buna funcționare a sistemului digestiv. Orezul alb are mult mai puține fibre, deoarece acest strat de suprafață a fost îndepărtat.



Vitamine

Coaja și germenii orezului integral conțin vitaminele valoroase - tiamină (B1), niacină (B3) și B6, care ajută sistemul nervos să fie sănătos, iar germenul este bogat în vitaminele A și E. Orezul alb este mai sărac în vitamine decât orezul brun.



Carbohidrați complecși

Sunt extrem de importanți pentru alimentația noastră zilnică, ne simțim sățioși pentru mai mult timp și cresc treptat nivelul zahărului din sânge. Nutriționiștii recomandă consumul de carbohidrați complecși în loc de cei simpli precum zahărul, pentru prevenirea bolilor metabolice. Atât orezul alb, cât și orezul brun sunt surse de carbohidrați complecși și sunt recomandate pentru a fi consumate zilnic.



Timpul de fierbere

Orezul integral se fierbe timp de 40-50 de minute, necesită să fie lăsat la înmuiat în prealabil și boabele își păstrează forma, chiar și după o gătire prelungită. Motivul este membrana amniotică dură, care cu greu lasă lichidele să treacă și previne înmuierea boabelor. Orezul alb se fierbe repede - în 15-20 de minute și nu necesită să fie lăsat la înmuiat în prealabil.



Gluten

Glutenul este legat de o serie de boli. Vestea bună este că nici orezul brun, nici orezul alb nu conțin această proteină. Orezul este o cultură fără gluten, indiferent de gradul de prelucrare.



Avantaje culinare

Bucătarii preferă deseori orezul alb, asta pentru că preparatele sunt gustoase și cu o consistență familiară. Pe de altă parte, orezul integral este un element de bază în meniul celor care preferă să mănânce sănătos.



Știați că există o a treia opțiune, între orezul brun și cel alb și se numește orez Balance? Cu acesta, stratul de suprafață de culoare maro și germenii sunt îndepărtați parțial, păstrând o mare parte a vitaminelor, mineralelor și fibrelor. Orezul Balance se fierbe la fel de repede ca orezul alb și are un gust moale și delicat.
Orez Orez Balance