Lintea nu are nevoie să fie lăsată la înmuiat în prealabil și fierbe mult mai repede decât fasolea. Numai că, ca și în cazul altor produse naturale care sunt colectate direct de pe câmp, ar trebui să o verificați de pietre mici, nisip sau alte particule și să o spălați bine cu apă.
Diferitele tipuri de linte se fierb într-un timp diferit, dar raportul mediu pentru 100 g de linte este de 0,5 l de apă. Desigur, puteți lăsa la înmuiat lintea dacă doriți. Acest lucru va scurta timpul de gătire.
Puneți-o în apă rece și așteptați să fiarbă. Reduceți apoi focul și lăsați să fiarbă, acoperită cu capac. Timpul de fierbere pentru lintea verde este de 40-60 de minute, în timp ce lintea roșie decojită este gata mai repede – timpul de fierbere e de 7-10 minute.
Dacă doriți să pregătți o salată sau supă de linte, luați de pe foc cu 5 minute mai repede, pentru a nu fierbe. Pentru piureuri sau supă cremă, mai țineți puțin până lintea devine moale.
În Europa, America de Nord și de Sud, cea mai populară utilizare a lintei este prepararea unei supe hrănitoare – de post sau cu carne de pui sau porc.
În Asia de Sud, țările arabe, India și Pakistan, lintea este cel mai adesea combinată cu orez, care necesită aproximativ aceeași perioadă de timp pentru preparare.
Tipuri de linte
Lintea roșie decojită se vinde de obicei cu boabele înjumătățite. Se gătește foarte repede, boabele pierzându-și forma, și se folosește cel mai des la prepararea de supe cremă sau piureuri. Are un gust mai dulce decât lintea maro și verde. Cu acest tip de linte se prepară și faimosul dahl indian cu linte roșie - un fel de tocană cu năut, turmeric, lapte de cocos, coriandru și chili. Desigur, cea mai cunoscută rețetă la noi în țară este tradiționala supă turcească de linte roșie.
Lintea franțuzească – Aceasta este o linte extrem de aromată, cu un gust ușor de alune, originară din regiunea franceză Le Puy, dar astăzi cultivată în Italia și America de Nord. De obicei, este mai scumpă decât lintea maro și roșie și se consideră că este mai calitativă. După fierbere, boabele își păstrează forma, iar timpul de gătire pentru acest tip de linte este mai mare – 45 de minute. În majoritatea rețetelor, o veți găsi ca și garnitură pentru specialități costisitoare cu somon afumat, brânză de capră sau vânat prăjit.
Lintea neagră Beluga are boabe mici, lucioase, care seamănă foarte mult cu icrele negre ale balenei beluga. Se crede că acest tip de linte este originar din Canada, dar popularitatea sa este răspândită în întreaga lume. În ceea ce privește cultivarea și recoltarea lintei negre, procesul este unul foarte intens și sunt foarte puține ferme care se ocupă de asta. Din acest motiv, lintea neagră este un produs scump.
Este dovedit științific că pigmentul responsabil pentru culoarea lintei Beluga are proprietăți antioxidante. De aceea, consumul zilnică de linte neagră ne ajută în lupta împotriva bolilor cardiovasculare și, de asemenea, împotriva îmbătrânirii organismului. Conține proteine ușor digerabile, care includ aminoacizi esențiali.
Când fierbe, pigmentul colorează apa, motiv pentru care lintea neagră fiartă nu are o culoare atât de proeminentă, dar își păstrează perfect forma, acoperită cu o coajă delicată și moale.
Lintea Beluga este ușor de preparat și are un gust original, rafinat. Este utilizată mai mult la prepararea de supe, sosuri, salate, garnituri și chiar preparate dulci.