Probabil ați observat că fasolea face spumă în timp ce se fierbe. Dar de unde vine această spumă? Știți ce să faceți cu ea? Vă vom oferi răspunsurile la toate aceste întrebări în rândurile următoare.
De ce fasolea face spumă atunci când fierbe?
Motivul pentru care spuma apare în timpul fierberii este chiar în compoziția bobului. Acesta conține amidon, proteine și saponine (nu, acestea nu sunt substanțele din săpunuri, ci glicozide naturale din plante; se găsesc și în alte leguminoase, quinoa, spanac etc.).
Când fasolea boabe fierbe, cantitățile de amidon și proteinele în exces se eliberează în apă, se acumulează la suprafața acesteia și o fac să elibereze baloane, deoarece interferează cu evaporarea normală. Saponinele ajută și ele la acest proces. În dieta vegană, acest lichid plin de proteine și amidon, se numește aquafaba și este folosit ca înlocuitor pentru albușuri, brânză, unt și alte produse.
De aceea, indiferent de ce tip de fasole fierbeți, în cratiță va fi întotdeauna puțină spumă. Acest lucru se poate întâmpla chiar și atunci când înmuiați în prealabil fasolea peste noapte sau folosiți fasole deja gătită din conservă, deoarece unele substanțele din lichidul conservelor revin în fasole și astfel chiar și fasolea din conserve bine spălată formează spumă atunci când se pune la fiert.
De ce fasolea decojită formează multă spumă?
Dacă fierbeți fasole decojită Krina, știți că nu e necesar să o lăsați la înmuiat, deoarece coaja a fost îndepărtată deja și acest lucru o ajută să se fiarbă foarte repede. Dar tocmai lipsa acestei coji este cea care facilitează și mai mult trecerea amidonului și a proteinelor în apă. Acesta este motivul pentru care este posibil să observați că se formează mai multă spumă în cratiță pe măsură ce fierbeți fasolea.
Este dăunătoare spuma care se formează?
Binențeles că nu. Spuma nu conține impurități sau substanțe nocive și în mod clar, nu este semn că fasolea boabe nu este bună. Spuma conține doar ingredientele naturale ale fasolei în sine. Este tocmai apa folosită pentru fierbere, iar bulele se formează în mod mecanic din substanțele deja menționate ale boabelor de fasole.
Trebuie să îndepărtați spuma de la fasole?
Dacă vă întrebați dacă să îndepărtați spuma sau să o lăsați în cratiță, este o chestiune de preferință personală. După cum ați înțeles deja, nu va deteriora calitatea sau gustul mâncării și nici nu va duce la consecințe dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră. Dimpotrivă, conform unor studii, saponinele ajută la reducerea colesterolului și a proceselor inflamatorii din organism.
Cu toate acestea, anumite persoane decid să îndepărteze spuma din motive estetice. Puteți spăla fasolea dacă aveți de gând să faceți o salată de fasole de exemplu, deoarece devin puțin lipicioase de la lichidul în care au fost fierte. Dar dacă faceți supă sau tocană, îndepărtarea spumei este o chestiune de gust și preferință. O puteți face în timp ce fiebeți, cu ajutorul unei spumiere.