Culinatură

Aquafaba sau modul în care apa în care a fiert năutul a devenit un produs vegan dorit de toată lumea

Aquafaba sau modul în care apa în care a fiert năutul a devenit un produs vegan dorit de toată lumea
Aquafaba sau modul în care apa în care a fiert năutul a devenit un produs vegan dorit de toată lumea

Aquafaba (din engleză - aquafaba) este un produs folosit deseori de vegani ca înlocuitor pentru ou. Dar ce este mai exact, de ce și cum este folosit, vom spune acum.



Ce este Aquafaba

Chiar numele lichidului provine de la cuvintele latine aqua (apă) și faba (fasole). Și, după cum probabil ați ghicit, este un produs cunoscut tuturor bucătarilor: apa în care a fiert fasolea, năutul sau alte leguminoase. S-a dovedit că are o serie de proprietăți benefice din punct de vedere al sănătății, motiv pentru care și-a primit propriul nume și un loc special în bucătăria modernă.

Când fierbeți fasole sau năut, apa devine densă și ușor spumoasă, deoarece aproximativ 5% din ingredientele naturale din fasole, în principal carbohidrați și proteine, se dizolvă în apă. Totodată, apa devine bogată în saponine - acestea nu sunt substanțele din săpunuri, ci glicozidele naturale aflate în leguminoase și în alte rădăcinoase precum spanacul, quinoa etc. (Citiți mai multe despre acest proces aici).

La fel ca aquafaba, puteți folosi și lichidul din conservele de fasole, care are aceeași compoziție și proprietăți.



De ce aquafaba înlocuiește ouăle

Cunoașteți cel mai probabil câteva dintre proprietățile lichidului obținut în urma fierberii leguminoaselor - aceasta este apa care formează spumă în timp ce fierbeți fasole, linte, năut etc, și care are proprietăți de îngroșare, gelifiere, emulsionare și strângere extrem de asemănătoare cu cele ale ouălor. Mai mult decât atât, conține aproximativ o zecime din proteinele găsite într-un albuș de ou cu aceeași greutate.

Dacă bateți acest lichid bine, va forma o spumă moale, pufoasă, asemănătoare albușului spumă. Totodată, poate îngroșa anumite mâncăruri și poate ajuta la legarea produselor care nu s-ar amesteca singure.



Cum și în ce rețete se folosește aquafaba?

Pentru a vă ajuta să folosiți acest lichid în rețete, rețineți că 30 ml (2 linguri) de aquafaba pot înlocui un albuș de ou, iar 45 ml (3 linguri) pot înlocui un ou întreg.

Puteți folosi lichidul în rețetele dvs. preferate de bezele vegane, maioneză, smântână, brânză, diferite dulciuri. Cu toate acestea, nu este potrivit pentru mâncăruri în care structura proteinei din ou este importantă (de exemplu, Prăjitura îngerilor - Angel food cake).



Cui îi este folositoare?

În primul rând, aquafaba poate fi folosită de persoanele alergice la ouă. Acestea își pot diversifica meniul cu o bogată varietate de preparate și dulciuri.

Lichidul este folosit și de adepții stilului vegan care nu doresc să folosească produse de origine animală, dar au nevoie de proprietățile ouălor în prepararea alimentelor.

Nu în ultimul rând, aquafaba este potrivită persoanelor care au probleme cu digerarea proteinelor și, prin urmare, nu consumă mâncăruri cu ouă. Iar după cum am menționat deja, cantitatea de proteine ​​​​din aquafaba este de 10 ori mai mică decât cea din ouă.



Care este cea mai calitativă aquafaba

Se spune că cea mai bună aquafaba se obține prin fierberea năutului. Cu cât năutul este mai calitativ, cu atât apa provenită din fierbere e mai bună, așa că vă recomandăm să faceți aquafaba din năut crud Krina. Daca nu aveți timp să îl fierbeți, folosiți lichidul din conservele noastre de năut.

Puteți obține aquafaba de bună calitate și din fasole albă. Și aquafaba din linte, mazăre, soia, fasole neagră se poate folosi, dar va fi mai dificil să obțineți o spumă groasă și densă din aceasta.
Cereale