Culinatură

Sfaturi pentru gătitul fasolei boabe

Sfaturi pentru gătitul fasolei boabe
Fasolea boabe este un produs natural și recomandăm întotdeauna să verificați și să spălați bine boabele înainte de utilizare.


Lăsați la înmuiat

Vă recomandăm să înmuiați fasolea boabe în apă rece timp de 8-10 ore înainte de a o fierbe. Dacă coaja devine netedă și fasolea crește în volum (de până la 3 ori), atunci boabele au absorbit suficient lichid.


Este bine ca vara să țineți fasolea înmuiată în apă la frigider. Dar dacă o lăsați mai mult de 1-2 zile, există pericolul ca boabele să germineze și să fermenteze.


Aruncați întotdeauna apa în care ați lăsat fasolea la înmuiat. Spălați bine și puneți la fiert în apă curată.


Fierberea

După ce fierbeți fasolea timp de aproximativ un minut, scurgeți-o, aruncați apa și turnați din nou apă rece peste ea, apoi așteptați să fiarbă din nou. Înmuierea în apă rece și caldă reduce posibilitatea formării substanțelor iritante pentru stomac și scurtează timpul de fierbere.

Fasolea este bogată în proteine, de accea este recomandat să o fierbeți la foc mic, acoperită cu capac. La fierbere la temperaturi înalte, există posibilitatea ca bobul să se înmoaie greu și chiar să nu se înmoaie delor, chiar și în timpul gătirii prelungite.


Adăugați sarea întotdeauna la final, înainte de a lua fasolea de pe foc. Dacă adăugați sare încă la început, este posibil să prelungiți timpul de gătire.

Timpul de fierbere se măsoară din momentul în care apa începe să fiarbă.

Roșiile și alte alilmente acide împiedică înmuierea bobului în timpul fierberii. De aceea, acestea se adaugă la sfârșit, după ce v-ați asigurat că fasolea s-a fiert deja.

Durata de fierbere a fasolei depinde de soiul și perioada de depozitare. Fasolea albă tradițională se fierbe într-un interval de 50-80 de minute.

Vă recomandăm să urmați întotdeauna instrucțiunile de pe ambalaj sau din rețetă.
Fasolea în bucătăria din jurul lumii

Culturile de fasole sunt printre cele mai vechi alimente cultivate din lume. Cele mai populare soiuri de fasole din zilele noastre provin din America de Sud și au fost aduse în Europa de către Cristofor Columb, iar mai apoi s-au răspândit și în coloniile europene din Africa.

În bucătăria mexicană puteți întâlni faimoasa fasole prăjită după o rețetă tradițională, preparată din fasole pisată Pinto cu ceapă și carne de porc.

Feijoada, un preparat național brazilian, se prepară cu fasole neagră, carne de porc, cârnați și este servit cu garnitură de orez.

Una dintre cele mai populare rețete cu fasole în Chile este fasolea Cranberry, gătită la abur cu roșii, dovleac, porumb și ardei.

În Columbia, veți putea mânca fasole roz cu garnitură de șuncă, roșii, ceapă și banană verde feliată.

Taku-Taku este un desert peruan prăjit în tigaie, preparat din fasole și orez.

În Venezuela, vă vor invita să gustați arepa de pabellon - chifle din porumb, cu fasole neagră și carne tăiată mărunt.

Preparatul popular francez Cassoulet este gătit în mod diferit în orașele din sudul Franței, dar singura regulă de bază pentru această tocăniță de fasole este proporția de 70% fasole, 30% carne.

Ribollita toscană este o supă limpede de legume cu fasole, cartofi, varză, țelină, morcovi, praz și usturoi.

În Italia, veți fi invitați să mâncați minestrone, un preparat delicios cu fasole, sau o granitură din sos de roșii cu fasole albă, cu parmezan.

Cele mai bune Tapas din Spania se prepară de obicei cu fasole albă pisată, condimentată cu ulei de măsline și usturoi.

În Grecia, fasolea albă cu bob mare se prepară la cuptor cu ulei de măsline, roșii, oregano și miere.

Rajma Masala sau fasole gătită în stil indianm se prepară din fasole roșie, sos de roșii, chilli, usturoi, ghimbir și alte condimente aromate.

Rețeta populară de Frijoles Negros din Cuba este preparată din fasole neagră, gătită la abur cu ceapă, ardei, chimion și oregano.

În Puerto Rico, rețeta pentru Habichuelas se prepară cu fasole și carne de porc, măsline, capere și alte condimente aromate.

Succotash, una dintre cele mai populare garnituri din America de Nord, se prepară din fasole și porumb. Despre aceasă rețetă se spune că a fost servită în timpul sărbătoririi primei Zile a Recunoștinței.

Celebrul preparat Boston Baked Beans are ca ingredinete fasole albă, gătită la abur cu carne de porc și sirop de arțar.

Louisiana este cunoscută pentru specialitatea sa din fasole roșie cu orez.
Fasole