Кулинатура

Как се вари императорски ориз?

Малки тайни и трикове за варене на Императорски ориз Krina

Малки тайни и трикове за варене на Императорски ориз

(базова инструкция)


Черният Императорски ориз има необичаен вид и вкус, с които прави всички блюда приятно екстравагантни и различни. Но това далеч не е всичко. Черният ориз също така е:

  • Изключително полезен заради високото съдържание на антиоксиданти и фибри.
  • Изумително апетитен, тъй като носи дълбок, богат вкус с леки ядкови нотки, зрънцата му остават разделени и имат приятна, мека текстура.
  • Невероятно очарователен заради наситено-лилавия си цвят, който добавя допълнителен стил към всяка изискана презентация.

Но като всяка специална храна, Императорският ориз изисква малко лично отношение. При неправилно приготвяне той може да ви изненада, като остане по-твърд, отколкото сте очаквали.
За да успеете да получите онези нежни, меки и вкусни зрънца ориз, които китайските императори обожавали, трябва да знаете няколко малки тайни. Научете ги, преди да сварите черен ориз за пръв път. Прочетете ги също така, ако вече сте опитвали да го приготвите у дома – има вероятност да сте пропуснали някоя важна подробност.

Тайни при варенето на Императорски ориз


За да извлечете най-доброто от Императорския ориз, трябва да знаете, че варенето му не е като на обикновения бял ориз. Ето малките тайни на специалистите на Крина.
  1. Изплакването
Никак не е задължително да изплаквате Императорския ориз, преди да го готвите. Всъщност така можете да отмиете част от хранителните вещества и антиоксидантите, които се съдържат предимно в обвивката му.
2. Накисването
Предварителното накисване на Императорския ориз също не е задължително, но има своите предимства. Първо, ще намали времето за варене – ненакиснатият ориз се вари приблизително 22-25 минути, докато накиснатият ще бъде готов само за двайсетина. На второ място, накисването ще намали количеството на фитиновата киселина, която пречи на абсорбирането на минералите, и ще разгради някои от трудно смилаемите протеини в него. 
Ако решите да го правите, сложете черния ориз и водата в по-голям съд, тъй като той ще набъбне. Достатъчно е да го киснете 5-6 часа, но може да го оставите да престои и през цялата нощ.
3. Съотношението ориз:вода
За 1 чаша накиснат черен ориз ще са ви необходими средно 2 чаши вода. Сложете 1 ¾ чаши вода за по-сух ориз и 2 ¼ чаши, ако искате зърната да са максимално меки.
4. Тенджерата
Най-добре е да използвате тенджера с дебело дъно. Тя ще разпредели равномерно температурата и ще предотврати изгарянето на ориза.
5. Задушаването
След като водата с ориза заври, намалете огъня до минимум и сложете капак. Нека се задушава бавно и покрит, докато поеме водата. Зърната ще омекнат и леко ще набъбнат.
6. Парата
За да стане още по-пухкав и вкусен, оставете ориза под капака още 10 минути, след като го свалите от котлона. Чак след това го разбъркайте, за да е по-пухкав, и сервирайте.

Сега, когато знаете как да сварите съвършен Императорски ориз, разгледайте нашите подбрани рецепти за апетитните и здравословни ястия, които можете да приготвите с него. Препоръчваме ви да обърнете специално внимание на авторските предложения на фитнес модела Биляна Йотовска.

Ориз Императорски ориз Exotic Line