Кулинатура

Истинската история на ориз Баланс

Истинската история на ориз Баланс Krina
Когато се роди второто ми дете, разбрах какво означава „консервативност по отношение на храненето“.

Захранването премина трудно, той не искаше да опитва нови храни и консистенции, а аз в един момент си представях как ще го кърмя до абитуриентския бал.

Постепенно, и с голямо търпение от моя страна, той възприе някои зеленчуци и плодове; обичаше хляб, ориз и по-малко месо.

Когато дойде моментът за детската градина, синът ми беше със силно изразено пристрастие към филията с масло, с която беше способен да се храни на закуска, обяд и вечеря. Обичаше ориз, приготвен като гарнитура, във формата на пиле с ориз и пълнени чушки.

Аз, като всяка грижовна майка, исках детето ми да се храни разнообразно и пълноценно, но не виждах кой знае какъв шанс за това, без да разнообразя менюто му.

Тъй като детето отказваше да опитва нови вкусове, реших да заместя любимата му филия с масло и бял ориз с пълнозърнести. При хляба бързо намерих подходящия баланс с типово и пълнозърнесто брашно и, като запазих формата на филията, нещата някак се случиха.

При ориза обаче замяната не се получи толкова лесно. Опитът ми да му предложа пълнени чушки с кафяв ориз претърпя провал. Но аз не се отказах.

Отдавна бях забелязала, че той има предпочитание и към сорта ориз. Не беше важно само да е бял, а определен тип – среднозърнест от типичните български сортове.

Продължавах да мисля варианти за пълноценно хранене на детето си. И тъй като храната и оризът, освен мое хоби, са и професията ми, реших, че може да опитаме да полираме ориза частично, при което да се запазят полезните вещества от кафявия слой и зародиша.

Идеята ми се стори добра, а и смятах, че така бих могла да помогна на други майки да осигурят на децата си пълноценна храна.

Оризът се произвежда, като преминава серия от механично полиране с каменни валове до премахване на кафявия слой и зародиша, където се намират полезните фибри, витамини от групата В, ненаситени мастни киселини, витамини А и Е. Използвахме само среднозърнести български сортове, като спирахме производството на различни етапи преди окончателното премахване на околоплодната обвивка.

Готовият продукт от всеки тест стриктно носех вкъщи и приготвях пълнени чушки за моя малък дегустатор. Една вечер, след поредния опит да постигнем баланс, синът ми изяде цялата си порция, без да забележи разликата в ориза. Дари ме с усмивка и: “Много е вкусно, мамо!” и отиде да си играе.

А аз разбрах, че най-накрая сме постигнали баланса между кафявия и белия ориз.

И днес, когато синът ми порасна, аз продължавам да приготвям ориз Баланс вкъщи, защото вярвам, че така осигурявам на семейството си вкусна и здравословна храна.
Ориз Ориз Баланс