Рецепти

Традиционно пиле с ориз от Люси Евтимова

Традиционно пиле с ориз Krina от Люси Евтимова

Съставки  • 1 пиле (или само бутчета) 
  • 1 1/2 чаена чаша ориз Екстра Крина Natural Choice
  • 2 средни глави лук
  • 2 червени чушки
  • черен пипер
  • сол
  • олио
  • пресен магданоз

Приготвяне


1.     Измийте и почистете месото от ненужна кожа, пера и т.н.
2.     Наредете бутчетата в тавичка и ги посолете от двете страни. Солта е тънък момент - ако готвите за първи път каквото и да е, защото наистина се чудите колко е достатъчно. Хванете с пръсти сол и просто гледайте да поръсите навсякъде. Няма по-лошо от безсолно месо.
3.     Наредете бутчетата в тавата, залейте с няколко щрихи олио и съвсем малко водичка, колкото да покрива дъното. 
4.     Пъхнете във фурната и печете първо на 200 градуса, докато водата заври, после намалете до 180. Печете около 40 минути или до момента, в който, като забиете виличка в бутчето, ще изтече бистър сок.
5.     Когато пилето е почти готово, започнете да приготвяте ориза - за целта наситнете лука. Аз го правя на чопъра. Отделно отмерете ориза, като аз сложих 1 1/2 чаена чаша. Но за средна по големина тавичка ще ви стигне и 1 чаена чаша. Разбира се, това зависи и от личното предпочатиние – дали обичате повече ориз или повече месо. 
6.     Измийте ориза под течаща вода, докато се избистри и нишестето се отмие, а оризът стане такъв какъвто го обичаме – пухкав, с разделящи се зрънца и едновременно сочен.
7.     Нарежете червените чушки на малки кубчета така, че да може усещате в ориза неповторимия им вкус. 
8.     В тиган сложете олио, колкото да покрие дъното и загрейте котлона на 2/3 от мощността му. Прибавете лука и запържете до омекване и прозрачност.
9.     След това сложете и чушката и пържете още около минута. 
10. Добавете ориза и запържете още за 1-2 минути, докато поеме мазнината и стане по-прозрачен. Овкусете със сол и черен пипер. Аз слагам около 1 равна супена лъжица сол на една чаена чаша ориз, а от мления черен пипер ръся щедро.
11. След като оризът е готов, извадете тавата с бутчетата. Прехвърлете ги внимателно в чиния и отделете половината от образувалата се в тавата мазнина. 
12. По дъното ѝ разпределете ориза, а отгоре наредете бутчетата.
13. Залейте с хладка до топла вода (обикновено я загрявам в тигана от ориза – така се обират вкусовете и мазнината по него). Мама винаги приготвя ориза 3:1, тоест на 1 чаена чаша ориз добавя 3 чаени чаши вода.Така направих и тук и стана много добре.
14. Самите бутчета залейте леко с отцедената и предварително заделена от месото мазнина така, че кожата да стане още по-ароматна при печене.
15. Сложете тавата отново във фурната на 200 градуса, а след като заври - намалете на 180. Печете още около 30-40 минути.
16. Става наистина бързо, като по време на печене може да отваряте фурната и да разпределяте ориза, ако ви се стори, че някъде е отишло повече.                                                                            
17. Оставете готовия ориз да почине, за да поеме остатъка от течността в тавата и поръсете с накълцан песен магданоз.  

Аз винаги слагам още малко прясно смлян черен пипер, защото ароматът му и леката пикантност направо ме пренасят в най-скъпите ми детски спомени. Надявам се и за вас да е така и всички съвети и описания да ви помогнат да се научите да правите най-вкусното пиле с ориз на света.
Ориз