Кулинатура

Как да приготвите ризото в 5 лесни стъпки

Как да приготвите ризото Krina в пет лесни стъпки
Едно от най-популярните ястия от италианската кухня е вкусното и ароматно ризото. Носи му се славата на трудно за приготвяне блюдо, но всъщност са ви необходими само няколко съставки и трийсет минути, за да получите съвършен, кремообразен резултат.

Пригответе 1 чаша ориз Арборио, 3 чаши бульон, 100 мл бяло вино, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, масло или зехтин и качествено Пармиджиано и следвайте нашите лесни стъпки.

Стъпка 1
Запържете ситно нарязания лук и скилидката чесън в малко мазнина – зехтин или масло по ваш избор. Самите италианци спорят кой е по-удачния вариант, така че който и да изберете, няма да сбъркате.

Стъпка 2
Добавете 250 г ориз Арборио. Оризът е най-важната съставка на ризотото и неслучайно италианците използват само определен сорт. Арборио се характеризира с едри, бели зърна със специфична бяла точка по средата. При готвене оризовите зрънца поемат голямо количество течност, запазвайки целостта си, а ястието придобива нежна и кремообразна структура.

Стъпка 3
Прибавете чаша сухо бяло вино, сол на вкус и разбъркайте. Не се притеснявайте за алкохола, той ще се изпари, а в ястието ще останат само ароматите от виното.

Стъпка 4
Постепенно започнете да наливате от горещия бульон, разбърквайки с дървена шпатула. Принципът е, че течността трябва да покрива ориза с около 2-3 мм. Когато видите, че бульонът е абсорбиран от ориза, долейте още и така, докато поеме цялата течност. Варете 18-20 минути на слаб огън.

Стъпка 5
Поръсете обилно с люспи пармезан и оставете 5 минути на изключен котлон. По желание може да добавите листенца прясна мащерка или други зелени подправки.

Воала! Имате вкусно и кремообразно ризото, приготвено за по-малко от 30 минути.

Buon appetito!

Нашите съвети

В зависимост от вкуса, който искате да получите може да използвате пилешки, телешки, рибен или зеленчуков бульон.
Съотношението ориз – течност трябва да е 1:3. За 3 порции ризото използвайте 250 г ориз и 750 мл течност.
За по-кремообразна текстура накрая може да добавите 50 мл готварска сметана.
Ориз