Кулинатура

Лещата като култура

Лещата като култура Krina
В дребните зрънца на това бобово растение се крият големи хранителни качества. Лещата е питателна, евтина и лесна за приготвяне храна, която е безценен източник на енергия. Редовната й консумация понижава нивото на холестерола в кръвта, регулира кръвната захар и подпомага дейността на храносмилателната система. Към качествата на тази суперхрана добавяме и богатството от всички седем важни минерала, витамини от групата B и, разбира се, протеини и фибри. И още желязо, цинк и калий. Всичко това без никакви мазнини и с малко калории – една купичка сварена леща ще ви засити, без да натрупате излишни килограми.

Лещата е една от най-старите земеделски култури в света, като в днешно време се отглежда главно в Канада, САЩ, Австралия и Индия.

Най-разпространената леща у нас е зелената, която на някои места се нарича още континентална леща. Ако спазвате времето за варене, зърната й остават относително цели и затова е подходяща както за класическа леща чорба, така и за различни видове салати, запечени ястия, пълнене на зеленчуци. Този вид леща се сварява за около 40-60 минути и има характерен вкус.
Леща